Tips vastgoedfotografie

Welke soorten luchtfotografie zijn er?

Er bestaan 6 soorten luchtfotografie: vanuit een luchtballon, vliegtuig of helikopter of met een mast, satelliet of drone. Hieronder bespreken we alle verschillende vormen van luchtfotografie. Bovendien geven we je ook enkele tips die van pas kunnen komen als je zelf luchtfoto’s gaat maken. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Luchtballon

De eerste luchtfoto werd in 1858 vanuit een luchtballon gemaakt door de Franse fotograaf Félix Nadar. Ooit al eens een ballonvaart gemaakt? Deze unieke ervaring wil je zeker op foto vastleggen. Daarom geven wij je enkele tips mee.

Een luchtballon heeft een maximumsnelheid van 22 km per uur. Hou daarom je sluitertijd kort en je diafragma ze ver mogelijk open. De meeste ballonvaarten stijgen net voor zonsopgang of zonsondergang op. Dit wil zeggen: beperkt licht en snel veranderende lichtomstandigheden. Bovendien draait de mand van de luchtballon. Hierdoor heb je het ene moment tegenlicht en het andere moment licht in de rug. Speel daarom wat met je sluitertijd en ISO-instellingen.

Een luchtballon vliegt ongeveer op 350 meter hoogte. Gebruik daarom een lens met een groot bereik. Zo kan je op een leuk detail op de grond inzoomen en daarna ook overzichtsfoto’s maken.

Vliegtuig

Ongetwijfeld probeerde je al luchtfoto’s te maken vanuit het raam van je vliegtuig op weg naar je vakantiebestemming. Het lijkt makkelijk, maar het is zeker niet evident. Er zijn een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden.

Probeer de lens van je camera zo dicht mogelijk en in een zo recht mogelijke hoek tegen het midden van het vliegtuigraam te houden. Zo beperk je de reflectie. Omdat je door glas fotografeert, zet je je camera best op handmatig scherpstellen. Zorg dat de flitser uitstaat. Die heeft geen enkel effect op het landschap dat je fotografeert. Zo’n flitser zorgt net voor meer reflectie in het raam.

Satelliet

Een satellietbeeld is een foto van de aarde vanuit de ruimte. De bekendste toepassing is Google Earth. Die foto’s zijn gemaakt door een satelliet op ongeveer 36.000 km hoogte. Wist je dat een computerprogramma daarna de wolken uit het beeld kan halen?

Wil je de aarde op een satellietbeeld met wolken zien? Bezoek dan eens de website Landsat-live. Zij tonen onbewerkte satellietfoto’s die maximaal 16 dagen oud zijn. De prachtige beelden die je hier te zien krijgt, zal je nooit op Google Earth tegenkomen.

Mast

Een simpele en doeltreffende manier om een foto te maken vanuit de lucht is met een mast. Een camera wordt dan vastgemaakt op een enorm hoog statief. Zo kan je via wifi of bluetooth vanop een afstand foto’s maken. Bij Immo Tools kunnen we vanop maar liefst 8 meter hoogte foto’s nemen. Het is een uitstekende manier om grote eigendommen, parken en domeinen vanuit een uniek standpunt te tonen.

Helikopter

Een recreatieve helikoptervlucht duurt meestal niet lang. Als je tijdens de vlucht mooie foto’s wil maken, kan je maar beter precies weten wat je moet doen.

Neem een camera mee met een groothoeklens die ook kan zoomen. Zo kun je overzichtsfoto’s maken en inzoomen op details. Om zoveel mogelijk scherptediepte in het landschap te behouden, gebruik je best een zo groot mogelijk diafragmawaarde verder raden wij je aan om een snelle sluitertijd te gebruiken aangezien een helikopter nogal trilt. Desnoods zet je het ISO-getal iets hoger om het gebrek aan licht te kunnen compenseren.

TIP: Let op de rotorbladen van de helikopter. Als deze in beeld komen met een snelle sluitertijd, staat er een grote zwarte balk op je foto.

Drone

Fotograferen met een drone werd de laatste jaren steeds populairder. Met het toestel kan je vanop grote hoogte spectaculaire beelden maken. Toch is dronefotografie niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Je moet bijvoorbeeld nog steeds rekening houden met de compositieregels. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij geven je 7 tips in onze blogpost over dronefotografie.

Dronefotografie zit trouwens ook in het pakket dat Immo Tools aanbiedt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag ons plan van aanpak.

Zorg dat je rekening houdt met de dronewetgeving. Omwille van de privacy en veiligheid is het op veel plekken niet toegestaan om te vliegen met een drone. Bovendien verandert de regelgeving enorm snel. Wil je meer weten? Lees onze blogpost over de dronewetgeving.

Terug naar overzicht
Deel: Facebook LinkedIn Twitter